Plattformer og CMS for nettsteder

Content Management System - CMS

Leie eller eie ditt digitale «hjem»?

Når du har bestemt deg for å bygge et nettsted – ditt digitale «hjem» – trenger du en nettadresse, et sted å lagre det og en plattform for å bygge og drive det. Om du ønsker å leie eller eie din egen plattform avhenger blant annet av hvor ofte innholdet skal oppdateres, digital kompetanse, budsjett og behov for skalerbarhet og fleksibilitet.

Når du har bestemt deg for å bygge et nettsted – ditt digitale «hjem», trenger du en unik adresse, et sted å lagre det og en plattform for å bygge og drive det.

Til stede på internett

For å kunne ha ditt eget nettsted trenger du en nettadresse slik at folk finner det. Og et sted til å oppbevare nettsidene og dokumentene slik at de blir tilgjengelige på internett.

Veinett for informasjon

På 1990-tallet fikk vi en ny kommunikasjonsteknologi kalt internett med infrastruktur for digital kommunikasjon. Du kan sammenlikne internett med et veinett. Akkurat som vare- og budbiler kjører rundt på våre fysiske veier for å levere pakker og brev, sender internett data i form av nettsider, e-post og videoer, mellom forskjellige enheter over hele verden. Internett er som et veinett for informasjon.

Verdensveven (www)

Omfanget av internettjenester økte, særlig etter lanseringen av verdensveven (www) i 1993. Denne delen av internett inkluderer nettsteder med utveksling av dokumenter og tjenester i hypertekstformat (HTML).

Nettsted

Et nettsted er en samling av relaterte nettsider som regel under samme domene-navn. En nettside kan inneholde tekst, bilde, lyd, video, lenke og interaktive elementer. Tenk på nettstedet ditt som en bok med flere sider hvor omslaget tilsvarer domenet. Men i motsetning til en bok, trenger ikke nettsider leses i en bestemt rekkefølge. 

Domene – unik nettadresse

Akkurat som hjemmet ditt har en unik gateadresse, har et nettsted et unikt domene (f.eks. «karinordmann.no»). Domenet tilsvarer URL-adressen folk skriver inn i nettleseren for å komme til nettstedet ditt.

Oppbevares på webserver

En bok oppbevares gjerne i en bokhylle hjemme hos deg eller på et bibliotek. Sidene og filene til nettstedet ditt må også oppbevares, men hvis de skal være tilgjengelige på nett må de lagres på en webserver som er koblet til internett. Du kan bruke din egen datamaskin, men det er mer vanlig å leie plass hos en webhotell-leverandør. De fleste velger webhotell fordi det er tryggere, raskere og krever mindre teknisk vedlikehold.

Domene og webhotell

Du kan registrere et domene hos en domeneregistrator som Domene.shop eller gjøre det samtidig som du leier deg plass på et webhotell hos leverandører som Domene.no, Norhost.no, Uniweb.no eller One.com.

I dag kan du lage dine egne nettsider ved å tilpasse maler og enkle «drag and drop»-funksjoner – uten å skrive kode.

Plattform og CMS-alternativer

Tidligere måtte du kunne HTML, CSS og JavaScript for å lage nettsider. I dag finnes det mange plattformer som lar deg bygge et nettsted uten å skrive kode. Eget CMS gir deg fleksibilitet og kostnadseffektivitet, mens et SaaS CMS krever mindre administrasjon. Enklere nettsidebyggere kan være aktuelt hvis du verken har behov for spesielle funksjoner eller mye innhold.

Eget CMS

Dersom nettstedet ditt har mye dynamisk innhold – for eksempel blogginnlegg, nyhetsartikler, produktoversikter eller en nettbutikk, kan et eget CMS (Content Management System) være det beste valget. CMS-et lar deg opprette, oppdatere og organisere innhold – uten koding.

SaaS CMS

Et SaaS (Software-as-a-Service) CMS gjør det enkelt å lage nettsider med dra-og-slipp-verktøy. Disse løsningene kan passe godt for deg som ønsker å komme raskt i gang uten å måtte installere og administrere et CMS. Webhotell og domenehåndtering er ofte inkludert i abonnementet.

Headless CMS 

Hvis du deler innhold på tvers av plattformer, kan headless CMS være et alternativ. Der håndteres presentasjonslaget utenfor CMS-et som kun skal strukturere og administrere innholdet. Det brukeren ser og samhandler med lages av en ekstern løsning som henter innholdet fra CMS-et (via API-er) og tilpasser designet til ulike enheter – fra datamaskin og mobil til VR/AR og smartklokker.

Enklere nettsidebyggere

Mange webhotell-pakker og spesialiserte tjenester inkluderer brukervennlige nettsidebyggere. Og designverktøy som Canva og Adobe Express lar deg enkelt lage grafikk og designelementer, noe som kan være ideelt for enkle, visuelt tiltalende nettsider. Dessuten kan AI-nettsidebyggere generere hele sider basert på tekstbeskrivelser. 

Sjekk alternativene nøye

Det lønner seg å undersøke alternativene nøye før du tar et valg. Den digitale teknologien utvikler seg raskt, og med innovasjon og kunstig intelligens kommer stadig nye verktøy. Valget bør baseres på målene dine, hvor ofte innholdet skal oppdateres, digital kompetanse, budsjett og behov for skalerbarhet og fleksibilitet.

Med SaaS CMS kommer du raskt i gang med eget nettsted. Med eget CMS får du full kontroll over design, funksjonalitet og innhold.

Leie eller eie?

SaaS CMS

SaaS CMS (leie)

Ved å bruke et SaaS CMS kommer du raskt i gang med å bygge nettstedet. Du slipper å installere og administrere ditt eget CMS, alt du trenger er samlet på ett sted. Plattformene tilbyr som regel mer avansert funksjonalitet i de dyrere pakkene, men disse gir deg mindre fleksibilitet og kontroll enn med et eget CMS. Og det kan være utfordrende å bytte leverandør på et senere tidspunkt. Plattformer som Wix, Squarespace og Webflow inkluderer som regel domene og skylagring i abonnementet.

Eget CMS (eie)

Dersom du går for et eget CMS, må du installere og administrere CMS-et selv. Dette gir deg full kontroll over design og funksjonalitet, med fullt eierskap av innholdet på nettstedet. Du får også full kontroll over brukerdata som samles inn via nettstedet(ref. personvern). Med en egen løsning kan du skreddersy og skalere nettstedet til dine mål og ditt budsjett. Du kan starte med en rimelig webhotell-pakke og et domene, og bygge nettstedet med en gratis plattform som WordPress, Drupal eller Joomla.

Eget CMS
WordPress CMS

WordPress CMS (eie)

Over 40% av verdens nettsteder er bygget med WordPress, en gratis plattform basert på åpen kildekode. Opprinnelig ble WordPress utviklet for innholdsrike sider som blogger og nyhetsnettsteder, men brukes i dag også til bedrifter, porteføljer og nettbutikker. Med blokktemaer og blokkredigering har det blitt enklere enn noensinne for både nybegynnere og erfarne brukere å skreddersy sitt eget nettsted – nesten som å bygge med digitale legoklosser.

Siste innlegg med tema: Plattformer og CMS