

Sterk digital tilstedeværelse
Systematisert innholdsarbeid sikrer en plattform full av engasjerende og informativt innhold hvor brukeren settes i sentrum. En digital plattform med kontinuerlig påfyll av nyttig innhold som engasjerer, bygger tillit og informerer målgruppen over tid skaper en sterk digital tilstedeværelse.
Det virtuelle butikkvinduet som lokker nettpublikum til et lite besøk «hjemme hos deg» – er innholdet ditt.
Sett brukeren i sentrum

Kjernen i vellykket innholdsarbeid er en dyp forståelse av målgruppen. Hvem er de, hva trenger de, hvilke spørsmål har de, og hvor finner de informasjonen sin? Ved å sette brukerens behov i sentrum for innholdsarbeidet, sikrer du at innholdet er relevant, engasjerende og verdifullt.
Brukerundersøkelse
Fremfor å snakke om det virksomheten ønsker å meddele, må du finne ut hva målgruppen din er opptatt av – hva de lurer på. Les kommentarer på sosiale medier eller spør direkte. Lag deretter enkle blogginnlegg, videoer eller annet innhold som svarer på deres spørsmål. Se hvilke innlegg som får mest respons, og bruk det som inspirasjon for å tilpasse innholdet ditt over tid.
Skap personas
På nett har du ingen fysisk interaksjon med mål- eller brukergruppen så for å skape en personlig dialog med den enkelte brukeren, er det mange som finner det nyttig å skape en personas som representerer et spesifikt segment av målgruppen.
Løs et problem
Innhold som løser problemer, svarer på spørsmål og beriker brukernes kunnskap vil naturlig tiltrekke seg oppmerksomhet, bygge tillit og skape lojale følgere – noe som igjen er positivt for både brukere og synligheten på digitale plattformer.
Kontinuerlig forbedring
Kontinuerlig overvåking av hvordan brukerne samhandler med innholdet ditt, og aktiv lytting til tilbakemeldinger (kommentarer, spørsmål, sosiale medier) er avgjørende. Bruk denne innsikten til å identifisere hva som fungerer bra, hva som kan forbedres, og hvilke nye behov som oppstår hos målgruppen din. Ved å kontinuerlig tilpasse og forbedre innholdet basert på brukernes respons, sikrer du at det forblir relevant og verdifullt over tid.
Nettsiden din er som en digital brosjyre – hvor hvert tekstavsnitt og bilde erstatter flyers i tradisjonell markedsføring.
Forstå algoritmene

Selv om brukeren skal være i fokus for innholdsarbeid, er det også viktig å ha en grunnleggende forståelse av hvordan algoritmene til søkemotorer og sosiale medieplattformer fungerer. Disse algoritmene bestemmer hvilket innhold som blir vist til hvem og hvor høyt det rangeres.
Et sett med regler
En algoritme er et sett med regler som sorterer, rangerer og anbefaler innhold basert på relevans og brukeradferd. Innsikt i hvordan søkemotorer og sosiale medier prioriterer innhold, gjør at du kan tilpasse format, struktur og timing for maksimal rekkevidde.
Relevans kontra forespørsel
Dette betyr ikke at du må jage algoritmer på bekostning av kvalitet. Det innebærer å optimalisere innholdet ditt slik at det blir lettere for søkemotorer og sosiale plattformer å forstå hva innholdet ditt dreier seg om. Algoritmene bruker mange parametre for å vurdere hvilket innhold som er mest relevant, nyttig og brukervennlig i forhold til det spesifikke søket eller brukerforespørselen. Hvilken score ditt innhold får på de ulike parametrene, avgjør om det rangeres på de første eller siste sidene i søkeresultatet eller dukker opp i målgruppens feed. Her kan du lese mer om hvordan Google rangerer søkeresultater.
Relevante nøkkelord
Dette betyr at du bør inkluderer relevante nøkkelord i alt innholdet du lager – uten å overdrive med nøkkelord i annenhver setning. Du bør strukturere tekstinnhold både for søkemotorer (H1-H6 overskrifter) og brukere (tydelig språk, korte avsnitt, lister). Og tilrettelegge for mobilvennlighet og rask lastetid. En balansert tilnærming som kombinerer brukerfokus med algoritmeforståelse er nøkkelen til langsiktig suksess.
Innholdet på nettstedet ditt er din digitale messestand – det leverer merkevaren, skaper dialog og konverterer besøkende til kunder.
Innholdsplanlegging

En strategisk innholdsplan er ryggraden i effektivt innholdsarbeid og bør inkludere tydelige mål, relevante temaer, hvem som skal produsere og en publiseringskalender. Prioriter kvalitet og konsistens over kvantitet.
Tydelige mål
Hva ønsker du å oppnå med innholdet ditt – hvilken rolle har det? Skal det informere, inspirere, underholde eller undervise – for å skape trafikk til nettstedet? Skal det inspirere en spesifikk brukergruppe til å gjøre en handling – som å abonnere på et nyhetsbrev eller fullføre et kjøp?
Relevante temaer
For å lage innhold som treffer en spesifikk brukergruppe, må du vite hvem de er og hva de bryr seg om. Finne ut hva deres interesser er, språkbruk, søkevaner og hvilke problemer de ønsker løst. Slik at du kan lage innhold innen aktuelle temaer som treffer brukerne.
Innholdsproduksjon
Når du har avklart mål og tema, er det tid for å planlegge de ulike delene av innholdsproduksjonen: Idégenerering, skriving, design og publisering. Skal du utføre dette selv, delegere til en kollega eller sette det ut til eksterne? Hva du velger avhenger av tiden du har til rådighet, digital kompetanse og budsjett.
Publiseringsplan
Når innholdet er laget, skal det distribueres og deles på ulike plattformer som nettstedet ditt, sosiale medier, e-post og eventuelt andre relevante kanaler. En publiseringsplan gir deg oversikt over hvilket innhold som skal publiseres hvor i løpet av en gitt tidsperiode – slik at du jevnlig når frem til den spesifikke brukergruppen.
Analyse og måling
Etter publisering er det viktig å måle hvordan innholdet presterer mot de definerte målene. Ved å analysere trafikk, engasjement, brukerhandlinger og annen relevant data, får du bedre innsikt i hva som fungerer og hva du bør justere ved neste innholdsproduksjon.