

Skap et digitalt «hjem»
I en digital verden søker folk stadig etter informasjon, tjenester og produkter på nett. Det fungerer som ditt digitale «hjem» – et utstillingsvindu for hvordan du kan løse et brukerproblem. Et nettsted er essensielt for å drive en bedrift, dele interesser eller bygge en personlig merkevare på nett.
Ved å bygge et nettsted skaper du et digitalt «hjem» – en døgnåpen plattform for global samhandling.
Nettsted – digitalt til stede

Enten du driver en bedrift, deler kunnskap eller bygger en personlig merkevare, er det viktig med et nettsted i dagens digitale landskap. For digital-først-virksomheter er et eget nettsted essensielt.
Hvorfor eget nettsted?
I en digital verden søker folk informasjon, tjenester og produkter på nett. Et eget nettsted gir deg en digital hovedbase med full kontroll over presentasjonen din, økt synlighet i søkemotorer og en plattform for direkte samhandling med dine besøkende – døgnet rundt. Enten du driver en bedrift, deler kunnskap eller bygger en personlig merkevare, kan et nettsted gi deg stor verdi.
- Bedrifter – Tiltrekke kunder, selge produkter og bygge merkevare.
- Frilansere og eksperter – Vise frem tjenester og ferdigheter.
- Organisasjoner – Øke bevissthet, tiltrekke givere og dele sitt oppdrag.
- Bloggere og innholdsskapere – Bygge et publikum og tjene penger på innhold.
- Enkeltpersoner – Skape en personlig merkevare, dele en CV eller dokumentere hobbyer.
Hva vil du oppnå?
Før du bygger et nettsted, bør du ha en klar målsetting. Skal du selge produkter, vise frem en portfolio, undervise eller dele innhold? Hvilke handlinger skal brukerne kunne utføre? Trenger du mulighet for utvidelser og oppdateringer i fremtiden?
Egeneid eller alt-i-ett-portal?
Du må også bestemme om du ønsker full kontroll over design, funksjonalitet og innhold med egeneid CMS, eller om du foretrekker en alt-i-ett-portal. Valget avhenger av nettstedets formål, budsjettet og dine personlige preferanser.
Kom i gang
For å komme i gang med å bygge eget nettsted trenger du:
- En nettadresse (domene) – din unike adresse på nettet.
- Webhotell eller hosting – en server som lagrer nettsidene dine.
- Plattform for bygging – f.eks. WordPress, en nettsidebygger eller en spesialtilpasset løsning.
Ønsker du full kontroll over design, funksjonalitet og innhold med ditt eget CMS? Eller foretrekker du å bygge et nettsted med en alt-i-ett-portal?
Bygging

Når du har bestemt deg for å bygge nettsted, trenger du en nettadresse, et sted å lagre nettstedet og en plattform for å bygge det. Valg av plattform avhenger blant annet av nettstedets målsetting, digital kompetanse og budsjett.
Unik nettadresse (domene)
Dersom besøkende skal finne nettstedet ditt, trenger du en nettadresse (domene) som for eksempel karinordmann.no. Du kan registrere et domene hos en domeneregistrator eller gjennom en webhotell-leverandør.
Webhotell – lagringsplass for nettstedet
Et nettsted må være lagret på en webserver som er koblet til internett. Du kan bruke din egen datamaskin, men det er mer vanlig å leie plass på en server hos en webhotell-leverandør. De fleste velger webhotell fordi det er tryggere, raskere og krever mindre teknisk vedlikehold.
Webserver «bibliotekar» for nettsider
Når noen besøker nettstedet ditt, sender nettleseren deres en forespørsel til webserveren. Serveren finner riktig side og sender den tilbake, slik at innholdet vises i nettleseren. Dette kan sammenlignes med en bibliotekar som finner riktig bok for deg i et stort bibliotek.
Bygge nettsider – med eller uten kode
Tidligere måtte du kunne HTML, CSS og JavaScript for å lage nettsider. I dag finnes det flere verktøy som lar deg bygge et nettsted uten å skrive kode – også kjent som nocode-løsninger.
Alt-i-ett-portaler
Plattformer som Wix, Squarespace og Webflow gjør det enkelt å lage nettsider med dra-og-slipp-verktøy. Disse løsningene passer godt for deg som ønsker å komme raskt i gang med eget nettsted, uten å administrere et eget CMS. Skylagring og domenehåndtering er ofte inkludert i abonnementet.
Egen CMS-løsning
Dersom nettstedet ditt har mye dynamisk innhold, som blogginnlegg, nyhetsartikler, produktoversikter eller nettbutikk, kan et egendrevet CMS (Content Management System) være et bedre valg. Et CMS gjør det enkelt å oppdatere og organisere innhold uten å kode. Populære løsninger inkluderer WordPress, Joomla og Drupal.
WordPress CMS
WordPress er en gratis plattform basert på åpen kildekode og brukes til over 40% av verdens nettsteder. Opprinnelig ble det utviklet for innholdsrike sider som blogger og nyhetsnettsteder, men brukes i dag også til bedrifter, porteføljer og nettbutikker. Med blokktemaer og blokkredigering har det blitt enklere enn noensinne for både nybegynnere og erfarne brukere å skreddersy sitt eget nettsted – nesten som å bygge med digitale legoklosser.