

Innhold spiller hovedrollen
Tidligere var ansikt-til-ansikt samtaler og trykte medier de viktigste kommunikasjonsformene. I dag dominerer digitale medier – der tekst, bilder, lyd og video formidler budskapet. Enten det er en bloggartikkel, en reklamefilm eller et innlegg på sosiale medier, er innholdet selve bærebjelken i digital kommunikasjon.
På nettet er det innholdet ditt som bygger tillit og representerer virksomheten – ikke en fysisk butikk eller selger.
Kommunikasjon

Skriftlig – varig og bred rekkevidde
Skriftlig kommunikasjon formidler informasjon, tanker og ideer til enkeltpersoner eller grupper. Den har bred rekkevidde, er varig, redigerbar og kan distribueres via tradisjonelle medier – som aviser og bøker – eller digitale kanaler som e-post, nettsider, blogger og sosiale medier.
Audiovisuelt – bilde, lyd og video
Visuelle elementer som bilder, symboler og grafikk kommuniserer også. Og brukes ofte i kombinasjon med skriftspråket. I en digital verden kan vi i tillegg bruke lyd og bevegelige bilder. Podkast og lydbøker har blitt populære medier mange lytter til både på bil- og joggeturer. Og mange innholdskapere har funnet video som et egnet medie til digital historiefortelling, og for å bygge personlig relasjon med et nettpublikum.
Multimedia og interaktivitet
Ved å kombinere tekst, bilder, lyd og video har multimedia og interaktivitet fundamentalt endret hvordan vi kommuniserer. E-bøker, presentasjoner og interaktive nettsider er eksempler på hvordan flere innholdsformater kan brukes samtidig for å skape engasjerende og informative opplevelser. I dag er interaktivitet et nøkkelverktøy som lar brukerne aktivt samhandle med innholdet.
Ny teknologi – nye medier
Teknologisk utvikling åpner stadig for nye kombinasjoner av tekst, bilde, lyd og video. Opplevelsene blir mer engasjerende og personlige – der brukeren aktivt deltar. Fra interaktive videoer og virtuelle opplevelser til avanserte datavisualiseringer og kunstig intelligens, er mulighetene nesten ubegrensede. For å lykkes i dette dynamiske landskapet er det viktig å holde seg oppdatert og være åpen for innovative tilnærminger.
Tekstinnhold

Utforske temaer
For å lage innhold med et budskap som oppfattes og når frem til en spesifikk målgruppe, må du vite litt om hvem de er og hva de er opptatt av. Du må finne ut litt om deres personlighet, hvilket språk de bruker, hva de søker etter på nettet, hvilke plattformer de bruker og når på døgnet de er der. Og hvilke problemer de har som du eller din merkevare kan løse. Dette innebærer å utforske og sette deg inn varierte temaer.
Tekstskriving
Foruten å vite hva du skal formidle til hvem, må du også vite hvilken kontekst teksten skal stå i. Lengden på teksten avhenger blant annet av om du skal lage et innlegg til et nettsted eller sosiale medier. Skrivestil og «tone of voice» vil variere avhengig av hvem du henvender deg til. Og om du skal lage en produktomtale, skrive en annonsetekst, lage et nyhetsbrev eller skrive mikrotekster til et nettsted.
Nyttige verktøy
Det finnes mange nyttige nettsteder og verktøy hvor tekstforfattere kan sjekke grammatikk og klarspråk. Og med et enkelt søk i et oppslagsverk, undersøke hvordan et ord staves eller finne et synonym. Mange velger dessuten å bruke kunstig intelligens (KI)-verktøy som sparringpartner eller skriveassistent for å effektivisere tekstskrivingen.
Synlig på nett
Selv om teksten primært skal optimaliseres for den bestemte målgruppen du ønsker å nå, kan det være lurt å optimalisere den for søkemotorene også. Slik at de du ønsker å nå faktisk finner tekstinnholdet ditt når de søker på nettet. Det betyr blant annet å inkludere nøkkelord og søkefraser i teksten. Samt jobbe med SEO-tittel, meta-beskrivelse, alt-tekst på bilder, lengde på setninger og avsnitt, klart språk, aktiv vs passiv form mm.
Søkemotoroptimalisering
Søkemotoroptimalisering (SEO) handler om å få innhold indeksert av søkemotorene slik at det blir synlig i søk. Jo høyere opp i søkeresultatet (SERP) det kommer, jo flere vil se innholdet. Søkemotorenes algoritmer bruker mange parametre for å vurdere hvilket innhold som er mest relevant, nyttig og brukervennlig i forhold til det spesifikke søket. Hvilken score ditt innhold får på de ulike parametrene, avgjør om det kommer på de første eller siste sidene i søkeresultatet.
Audiovisuelt innhold omfatter alle typer medier som kombinerer lyd og bilde – fra filmklipp på sosiale medier til komplekse animasjonsfilmer eller interaktive spill.
Audiovisuelt innhold
.

Bildefangst og -behandling
Bildefangst er selve grunnlaget for mye audiovisuelt innhold. Det handler om å fange virkeligheten – enten med et kamera, video, skanning eller digital generering – og deretter bearbeide bildene for å forbedre kvalitet, endre utseende eller skape spesielle effekter.
Bevegelige stillbilder
Ved å vise en serie stillbilder i rask rekkefølge skaper du en illusjon av bevegelse. Dette kan gjøres med tradisjonell animasjon, 2D- og 3D-animasjon, stop-motion eller motion graphics.
Datagenererte bilder og effekter
Datagenererte bilder og effekter (CGI) er visuelle elementer skapt helt eller delvis med dataprogrammer. CGI spenner fra enkle 2D-illustrasjoner til komplekse 3D-modeller, og brukes blant annet i film, reklame, spill og virtuelle verdener.
AI-generert
De siste årene har kvaliteten på AI-genererte bilder blitt stadig bedre. Kun med en tekstbeskrivelse kan du få et skreddersydd bilde – uten at du må ut på «bildefangst».
Lyd
Lyd er en viktig del av de fleste audiovisuelle produksjoner. Og bidrar til å skape atmosfære, understreke handling og vekke følelser hos publikum. Lydproduksjon omfatter alt fra opptak av lyd i studio eller på lokasjon til redigering, miksing og mastring av lydspor.
Interaktivt media
Interaktivt media er innhold som tillater brukeren å påvirke opplevelsen i sanntid. Og er en toveiskommunikasjon mellom bruker og innhold. Eksempler på interaktivt media inkluderer spill, virtuelle og utvidede virkelighetsopplevelser, interaktive nettsider og apper.
Ferdigstilling og distribusjon
Ferdigstilling og distribusjon er den siste fasen i en audiovisuell produksjonsprosess. Her settes alle de ulike elementene sammen til en ferdig presentasjon, lydbok, video eller annen type audiovisuelt innhold. Dette inkluderer blant annet klipp, redigering, fargekorrigering, lydmiksing, optimalisering og distribusjon.
Siste innlegg med tema: Innhold
-
Innhold – en digital tvilling
Tidligere var ansikt-til-ansikt samtaler og trykte medier de viktigste kommunikasjonsformene. I dag dominerer digitale medier – der tekst, bilder, lyd og video formidler budskapet. Enten…
-
Bilder – visuell kommunikasjon
Bilder er visuelle representasjoner av mennesker, steder, ting eller ideer. Fotografier, tegninger og diagrammer forteller historier uten ord, fanger oppmerksomhet, formidler følelser og forsterker den…
-
Tekst – grunnstein i kommunikasjon
Tekst er den grunnleggende formen for skriftlig kommunikasjon. Ved hjelp av bokstaver, tall, symboler og tegn formidler den informasjon, tanker og ideer til enkeltpersoner eller…